Kenali Bahan Membuat Membuat Biskut
Gula
- berfungsi sebagai perasa manis pada biskut.
- jenis yang digunakan dalam pembuatan biskut ada beberapa macam seperti gula halus / aising, gula kastor iaitu gula pasir yang agak halus sedikit dan gula perang.
- penggunaan gula pasir dengan butiran yang kasar akan menyebabkan biskut menjadi melebar bila dibakar.
- kita boleh lihat bila penggunaan gula berlebihan dalam biskut, ianya akan mengakibatkan biskut melebar dan basah.
- bila ingin menggunakan gula, pastikan ianya tidak bergumpal dan mesti dalam keadaan kering.
Susu
- jenis yang selalu digunakan dalam pembuatan biskut ialah jenis tepung.
- hanya sesetengah resepi yang memerlukan untuk menggunakan susu segar itupun dalam jumlah yang sangat sedikit.
- elakkan memakai susu tepung jika keadaan susu itu berbau tengit, berkutu dan nampak seperti rosak.
Baking powder
- fungsinya untuk memberi rasa, menjadikan saiz biskut lebih besar dan lebih ringan.
- tidak boleh terlebih dalam pemakaian kerana akan menjadikan biskut rapuh dan pahit.
- elakkan menggunakan yang sudah tamat tempoh atau rosa kerana akan merosakkan biskut.
- setiap kali menggunakan, pastikan sudu kering dan tutup dengan kemas selepas digunakan.
- simpan di tempat yang dingin, jauh dari cahaya matahari.
Bahan Inti
- sering biskut yang mana resepinya boleh dicampur inti seperti ceri, kismis, fruit mix dan kekacang seperti almond, kacang tanah dan gajus.
- bagi kismis, sebelum digunakan elok direndam dengan air suam supaya mengembang, buang airnya dan lepas itu barulah siap untuk digunakan.
- bagi kekacang pula, eloklah di sangai iaitu digoreng tanpa minyak terlebih dahulu, atau dibakar dalam oven bagi menjadikannya masak dan rangup.
- pilih kekacang yang berkualiti agar biskut bertambah lazat.
[ Klik Disini ]
Tiada ulasan:
Catat Ulasan