Kenali Bahan - Bahan Membuat Biskut.
Tepung
- ialah komponen utama dalam membentuk kerangka biskut.
- tepung yang digunakan ada beberapa jenis iaitu tepung gandum, tepung ubi, tepung sagu, tepung beras, hingga ke tepung kacang hijau.
- jika resepi meminta menggunakan tepung gandum, cuba gunakan tepung gandum lunak yang dikenali sebagai pastry flour.
- pastikan tepung diayak setiapkali ingin membuat biskut.. ini kerana untuk membuang kotoran dan mebuang gumpalan didalam tepung.
- periksa dahulu bungkusan tepung ketika dibeli, jika bungkusannya rosak, atau tepung lembab dan berbau tengit (seperti lama), elakkan memakainya.
- jika resepi meminta kita menggabungkan dua jenis tepung, contohnya tepung gandum dan tepung jagung, ayak terus keduanya supaya menjadi satu campuran.
Mentega
- ialah komponen kedua terpenting dalam menyedapkan rasa biskut.
- ia memberi rasa lembut dan menambah nilai gizi selain menyatukan tepung dengan bahan lainnya...
- selain mentega, majerin juga boleh digunakan dalam pembuatan biskut, mentega dikenali sebagai lemak haiwan, manakala shortening ialah lemak tumbuhan.
- mentega mempunyai aroma yang lebih kuat dibandingkan dengan majerin namun teksturnya agak lembik dan mudah cair bila berada didalam suhu bilik.
- untuk menghasilkan biskut yang baik, gunakan mentega yang berkualiti tinggi, tidak berbau tengit atau dalam keadaan cair (lembik).
Telur
- berperanan sebagai 'gam' yang melekatkan adunan biskut.
- penggunaan telur berlebihan akan menjadikan biskut mengembang dan melebar.
- resepi yang hanya menggunakan kuning telur akan terasa lebih empuk dan lembut berbanding jika menggunakan keseluruhan telur.
- pastikan telur yang digunakan dalam keadaan baik, tidak busuk.
- jika telur yang ingin digunakan itu sejuk, rendam dalam air atau air suam untuk menjadikannya pada suhu bilik.
via : 101 Healthy Recipes
sambungan seterusnya : Tips membuat biskut ~ 2
[ Klik Disini ]
Tiada ulasan:
Catat Ulasan