Mentega / Butter
- di perbuat dari lemak susu sapi dan berwarna kekuningan, juga dikenali sebagai lemak haiwan,
- memberi rasa lembut dan menambah nilai gizi selain menyatukan tepung dengan bahan lainnya,
- nilai gizi lebih tinggi dari marjerin,
- mengandung vitamin A, D, E, dan K yang tidak larut dalam air,
- memberikan rasa kenyang yang lebih lama serta amempunyai aroma yang agak kuat,
- selain mempunyai aroma yang lebih kuat bila dibandingkan dengan majerin, teksturnya juga agak lembik dan mudah cair bila berada didalam suhu bilik,
- gambar di atas menunjukkan pada keadaan yang mana mentega amat sesuai digunakan, tekan dan lihat bagaimana ianya lembik. yang tengah ialah yang terbaik.
- contoh jenama mentega tulen yang selalu digunakan dalam pembuatan ialah President, SCS, dan Anchor.
- ialah mentega tiruan, diperbuat daripada kombinasi lemak haiwan dan juga sayuran,
- warnanya agak kekuningan berbanding warna mentega yang pucat,
- memiliki kandungan air yang lebih berbanding lemak,
- jika digunakan untuk memasak, masakan akan lebih padat berbanding mentega yang agak peroi.
- contoh jenama majerin yang selalu digunakan di dalam masakan ialah Butter Cup, Daisy dan Planta.
[ Klik Disini ]
Tiada ulasan:
Catat Ulasan