3 biji telur gred A
75g jem strawberi
150g butter
100g gula pasir
150g tepung gandum
30g tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
Panaskan ketuhar pada suhu 175'c dan sediakan loyang beserta paper cup didalamnya.
Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan baking powder dan ayakkan sehingga bercampur semuanya, ketepikan.
Pukul butter dan gula pasir pada kelajuan tinggi sehingga kembang dan kemudian masukkan telur, jem strawberi, teruskan memukul namun pada kelajuan sederhana sehingga rata dan sebati.
Masukkan campuran tepung tadi dan teruskan memukul pada kelajuan sederhana sehingga bercampur.
Tuangkan adunan kedalam paper cup (sebaiknya menggunakan ice cream scoop) dan bakar selama 10 - 15 minit.
Pada minit ke 10, check dengan pisau (cucukkan pada salah satu cupcake) dan kalau tidak melekat adunan, berarti ianya sudah masak. jika tidak teruskan sehingga minit ke 15.
Keluarkan dan sejukkan.
Boleh di hiaskan dengan aising buttercream, resepi disini, dan untuk lebih menarik, letakkan jem strawberi dibahagian tengah buttercream. Tampilkan kelainan dalam menghias!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan