Teringin nak makan steamboat..
kebetulan hari tu ialah hari minggu.. lepas waktu solat maghrib pulaklak tu..
Jadi dalam on the way jalan kaki ke Flaming Steamboat, restoran yang terkenal dengan all you can eat tu, rasa ralat pulak nak teruskan, sebabnya last time kami pegi dalam pukul 6 petang pun bole tahan ramai dah orang..
Maka, kami mengambil keputusan untuk membelok ke pasaraya Mydin bawah rumah kami, dan cari terus bahan - bahan nak buat..
Sampai sahaja dirumah, terus kami mulakan preparing ape yang patut..
sambil dok membuat kuah sos tu, teringat mase kali pertama kami buat steamboat sendiri dirumah dahulu.. bila buat sendiri, punyalah banyak dapat makan, sampai tak habis... time tu mungkin excited dan terbeli banyak sangat kot untuk due orang..
tapi dalam istilah banyak yang kami perkatakan ini, kos nyer baru RM30 sahaja untuk bahan - bahan steamboat. memang berbaloi.
untuk buat steamboat dirumah dan takde dapur khas, boleh sahaja gunakan peralatan rice cooker, juga sediakan:
blender
sudip berlubang
chopstick
mangkuk
dan bahan - bahan untuk makanan yang boleh terdiri dari pelbagai jenis seafood + ayam + bahagian dalaman macam hati etc.. dan sayuran.. kirenyer ikut tekak memasing lah..
Untuk kami, inilah yang dibeli,
fishball
Sup Steamboat
air
kiub knorr sup
garam
2 sudu sos tiram
kiub knorr sup
garam
2 sudu sos tiram
masukkan semua dalam rice cooker dan tekan 'cook' tunggu sampai mendidih...
Sos Steamboat
2 ulas bawang putih
4 batang cili hidup
1 inci halia
3 sudu besar sos ikan
1 sudu besar cuka
1 sudu besar minyak
1/2 cawan air panas
2 sudu besar sos tomato
garam dan gula secukup rasa
potong dan masukkan bahan - bahan seperti cili hidup + bawang putih + halia ke dalam blender
Salam, wah.. sedap betul nampaknya masakan steamboat Mama. Resepi steamboat yang ringkas dengan gambar yang jelas. mantop!
BalasPadam